Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 
   Altinova'daki anketlere gore CHP adayi Yasemin Fazlaca bir adim onde...      Çiftlikkoy'de yapilan anketler sasirtici boyutta: MHP adayi Yasar Boz, anketlerde Ak Parti ve CHP adayinin onunde ...          Çinarcik, Ak Parti ve CHP yarisini izliyor gibi...       Armutlu'da CHP adayının yarıştan çekilmesi şaşkınlık yarattı...         Yalova merkezde ise; Mustafa Tutuk ve Mehmet Gurel arasındaki yarıs ilgiyle izleniyor...       Beldelerde ise; Subaşı bu kez Ak Parti adayı Mustafa Yurt'a yakın gibi....        Taskopru ve Kaytazdere Ak Parti, Esenköy ve Teşvikiye de MHP daha güçlü görünüyor...       Koru'da sürpriz gelişmeler yaşanırken, anketlerde CHP ikinci sırada....      Ak Parti üst düzeyindeki önemli bir ismin Altınova ve Çiftlikköy için yorumu şok etti...! Gazete Marmara da...

   


BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN YALOVA DA KONUŞTU
   

 Mantolama yaptıracaklar DİKKAT

Mantolama yaptıracaklar DİKKAT
 Yazı Boyutu

 Tarih : 1.02.2020 - 15:28:45 


Yönetmeliğe uyğun olmayan siyah mantolama köpükleri EPS nin yanıcı olması çakabilecek bir yangında alevi daha da arttırma özelliğine sahip olması nedeniyle, kullanımının yasaklanması gerekiyor.





Yönetmeliğe uygun olmayan strafor köpükler ile uygulanan mantolama işlemi sonucunda çıkabilecek bir yangında büyük tehlike oluşturuyor. Siyah mantolama köpüklerine dikkat çekmek isteyen yetkililer, siyah renkte kullanılan mantolama malzemesi köpüklerin petrol ürünü yanıcı strafor köpükler olduğuna dikkat çekiyor.

SİYAH MANTOLAMA KÖPÜKLERİ YÖNETMELİĞE UYGUN DEĞİL, YANICI ÖZELLİĞE SAHİP STRAFOR KÖPÜKLER HALEN BİRÇOK FİRMA TARAFINDAN UCUZ OLMASI SEBEBİYLE KULLANILIYOR.

İstanbul, Gaziosmanpaşa’daki Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi çatısında çıkan yangın, hastane ve çevresinde büyük tehlike yaratmıştır. Daha öncede yangın tehlikesi geçiren hastanedeki, yangının söndürülmesinde 80 araç kullanılmış ve 200 itfaiyecinin olağanüstü çabalarıyla ancak kontrol altına alınabilmiştir.. Basına yansıtıldığı şekliyle yangın, yalıtımda kullanılan ve mantolama olarak bilinen strafor köpük malzemeden kaynaklanmıştır. Geçen sene, Muğla Araştırma Hastanesi, Diş Poliklinikliğinde de buna benzer yangın çıkmış, yangın söndürüldükten sonra, mantolama adıyla bilinen yalıtım malzemesi, petrol ürünü yanıcı strafor köpükler tekrar kullanılmıştır.

Dış cephe yüzüne konulan strafor köpükler duvara çakılan dubellerle tutturulmakta, sabitlendikten sonra köpükler istenilen renkte, plastik boya ile boyanarak yalıtım işi tamamlanmaktadır. Ancak, petrol türevinden üretilen, strafor köpükler yangına dayanıklı olmadığından “Yangın Yönetmenliğine” de, uygun bulunmamaktadır. Strafor köpüklerden yapılan mantolamadaki, yangın tehlikesi hem kullanıldığı binalar için, hemde yangın çıkması halinde çevre binalar için tehlike yaratmaktadır. Türkiye’de yalıtımın pek tanınmadığı yıllarda yapılmağa başlanan strafor köpükler, bugün hala bir çok binada kullanılmaktadır. Daha çok kamu kuruluşları binalarında tercih edilmektedir.
Halbuki yalıtımda kullanılan strafor köpükler, yaz aylarında, güneşten etkilenmekte ve 5-6 cm kalınlıktaki köpüğün kalınlığı, bir süre sonra incelmektedir. Buda başta yalıtım olmak üzere, ses, ısı ve neme karşı olması gereken bütün özellikleri ortadan kaldırmaktadır.
Strafor köpükle yapılan yalıtımın, 8-10 yıl gibi çok kısa ömrü bulunmaktadır. Bu süre geldiğinde yalıtımda döküntüler başlamaktadır. Binanın bir yerinde yarılma gibi bir hasar olduğunda, sadece o kısmın tamiri yetmemekte, bütün cephe değiştirilmektedir. O bakımdan, binanın eskimesine kadar geçen sürede, bir çok kez yalıtımın yenilenmesi gerekmektedir.Ancak, malzemenin her değiştirilişinde, strafor köpükler yeniden duvara çakılan dubellerle tutturulmaktadır. Her defasında delinen deliklerle, duvarlar delik deşik edilmektedir. Dubel delikleri delinirken bazen kolon ve kirişlerdeki betonarme demirler de kesilmekte ve binaların depreme karşı dayanıklıkları kalmamaktadır. Isı tasarrufu yaparken, çok binanın bütün cephelerinin tekrar tekrar yenilenmesi, başka bir masraf yaratmaktadır.
Buna rağmen , Avrupa’da ve Rusya’da kullanılması yasaklanan bu malzeme ile ilgili olarak ülkemizde bu güne kadar alınmış, hiçbir tedbir bulunmamaktadır. Bina sahiplerinin, bu konuda doğru bilgi toplayamadıkları için firma temsilcilerinin etkisinde kalarak, yalıtımda mantomayı seçmektedirler. Yangın yönetmenliğine uygun olması gereken yalıtım malzemelerinden strafor köpüklerin, Bayındırlık Bakanlığı’nın Rayiç Fiyat Cetveline konulması ise anlaşılacak gibi değildir. Tükticiyi yanıltığından strafor köpük, Bayındırlık Bakanlığı Rayiç Fiat Cetvelinden kaldırılmalıdır.
  Editör :  Vedat Yılmaz

 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  YALOVA HABER GAZETESİ

 Kategori  SON DAKIKA

965 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 
 
 

 

Mynet Yalova Haberleri

 

 Köşe Yazıları

 
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Altinova ya elektrikli arac sarj istasyonu Altinova ya elektrikli arac sarj istasyonu
Yalova Altinova Belediyesi, belediye encumen karariyla belediye hizmet binasi arkasindaki cadde uzerine Elektrikli Arac Sarj &304;stasyonu kurdu....
 
 Takvim
19  Mart 2024  
Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Paz
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


 

 

 

 

 

 
 Son Haberler
 
 Popüler Haberler
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.2448 32.3029
  Euro 21.5681 21.7109
 
 Hava Durumu



 
   Reklam

 

 


 
 

   © Copyright - 2006- YALOVA HABER - Tüm Hakları Saklıdır. 

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

0,91 saniye.