Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 
   Altinova'daki anketlere gore CHP adayi Yasemin Fazlaca bir adim onde...      Çiftlikkoy'de yapilan anketler sasirtici boyutta: MHP adayi Yasar Boz, anketlerde Ak Parti ve CHP adayinin onunde ...          Çinarcik, Ak Parti ve CHP yarisini izliyor gibi...       Armutlu'da CHP adayının yarıştan çekilmesi şaşkınlık yarattı...         Yalova merkezde ise; Mustafa Tutuk ve Mehmet Gurel arasındaki yarıs ilgiyle izleniyor...       Beldelerde ise; Subaşı bu kez Ak Parti adayı Mustafa Yurt'a yakın gibi....        Taskopru ve Kaytazdere Ak Parti, Esenköy ve Teşvikiye de MHP daha güçlü görünüyor...       Koru'da sürpriz gelişmeler yaşanırken, anketlerde CHP ikinci sırada....      Ak Parti üst düzeyindeki önemli bir ismin Altınova ve Çiftlikköy için yorumu şok etti...! Gazete Marmara da...

   


BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN YALOVA DA KONUŞTU
   

 Altınova da tarihe yön verecek buluş

Altınova da tarihe yön verecek buluş
 Yazı Boyutu

 Tarih : 26.10.2019 - 19:15:26 


Selçuklu karşısında yenilen Haçlı ordularının sığındığı kale sular altında bulundu. Kayıp Kibatos Kalesi, Altınova Hersek Bölgesinde sular altında bulundu.





Selçuklu karşısında yenilen Haçlı ordularının sığındığı kale sular altında bulundu. Kayıp Kibatos Kalesi, Altınova Hersek Bölgesinde sular altında bulundu.
1069 yılındaki 1. Haçlı seferinde Haçlı orduları ile Selçuklu orduları arasında yapılan Hasting Muharebesi’nden kaçan Anglo-Saxon askerlerin sığınması için yapılan Kibatos (Civetot) Kalesi, Altınova Hersek lagünü altında keşfedildi. Kalenin bir deprem sonrasında sular altında kaldığı tahmin ediliyor.
ATİK KALE VE ANTİK KENT
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni Bursa Uludağ Üniversitesi, Altınova Belediyesi ve Türk Tarih Kurumu’nun katkılarıyla Dr. Öğretim Üyesi Serkan Gündüz başkanlığında Leicester Üniversitesi’nden Işıl Akalan Gündüz, Sinop Üniversitesi’nden Harita Mühendisi İlke Ekioğlu ve öğrencilerden oluşan bir ekip ile yürütülen “Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması” çalışmaları esnasında, Altınova ile Karamürsel arasında bulunan Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın kıyı şeridinde yaklaşık 3,5 metre derinliğe kadar uzanan 70x 60 metre ölçülerinde sualtında bir deniz kalesi keşfedildi. Kalenin, tarihte Hasting Muharebesi olarak geçen ve 1. Haçlı seferinde Selçuklu orduları karşısında yenilen Haçlı ordularının sığındığı kale olduğu bilinen Kibatos (Civetot) Kalesi olduğu belirtildi.
BASIN TOPLANTISINDA AÇIKLANDI
Konuyla ilgili Hersek Lagünü kıyısında bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, AK Parti Yalova İl Başkanı Muğlim Bağatar, ak Parti Altınova İlçe Başkanı Hasan Zafer, tarihçiler ve çok sayıda davetli de katıldı. Burada söz alan Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral bulgu ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
“Çalışmalar 2 yıl önce başladı”
Basın toplantısında konuşan Başkan Oral, “Tarih sahnesinde oldukça önemli bir yerde bulunmasına rağmen yeri kesin olarak lokalize edilemeyen bu kaleyi bulmak araştırmamızın başlama nedenlerinden birisi idi. Bizans İmparatoru Alexius’un İngiltere’nin tarihini değiştiren 1069 yılındaki Hasting Muharebesi’nden kaçan Anglo-Saxon askerler için araştırma sahamız içerisinde bir kale inşa ettiği yazılı belgelerden biliniyordu. Söz konusu kaleyi bulmak için 2 yıldır bölgede yaptığımız çalışmalar ve kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre Helenopolis yakınlarında Hereke Kalesi’nin karşı yakasında bir limanı olan bir deniz kalesi aramaktaydık. Helenopolis (Hersek) ile Karamürsel arasında tespit edilen yapı yazılı belgelerdeki ifadeler ile bulduğumuz mimarinin oldukça benzemesi nedeni tespit ettiğimiz kalenin Kibatos - Civetot Kalesi olduğu düşünülmektedir.
“1. HAÇLI SEFERLERİNDE ÇOK ÖNEMLİYDİ”
Kibatos - Civetot Kalesi 1096 yılında I. Haçlı seferleri sırasında çok büyük bir önem kazanmıştır. 1095 yılında Papa’nın Haçlı seferi çağrısından hemen bir yıl sonra halkın Haçlı Seferi olarak adlandırılan ilk sefer başlamıştır. Söz konusu sefer için Constantinopolis’e gelen Haçlıları başkentten uzaklaştırmak isteyen Alexios bu kitleyi Kibatos Kalesi’ne göndermiştir. İki yoldan bu kaleye gidilmiştir. Deniz üzerinden direkt kaleye gidenler olduğu gibi karadan da Nicomedia üzerinden ordular buraya gelmiştir. Çeşitli kaynaklarda 25 ila 600 bin kişiden bahsedilmektedir. Haçlı seferleri hem Hristiyan dünyası hem de tüm Müslüman dünyası için kaçınılmaz sonuçlara yol açmıştır. 1095 yılında papa 2. Urbanus’un Clermont da yaptığı çağrı ile toplanan haçlılar 1096 yılında Anadolu topraklarına girmiştir.
“KILIÇ ARSALAN ZAFER KAZANDI”
Anadolu’da İzmir Körfezi'nde bulunan bir liman ve deniz kalesi olan Kibatos Kalesi ve yakınlarına kamp kurarlar. Orduyu yöneten keşiş Peter ve Walter Sans-avoire gibi ünlü bir şövalyede yer almaktadır. Haçlılar burada üç ay kalırlar ve binlerce Norman askeri etraftaki Hristiyan ve Müslüman köyleri yağmalarlar ve ganimetleri kampa getirir. Bunun üzerine kıskanan bazı Alman askerleri Çobankale’yi ele geçirir fakat Kılıç Arslan onlara tuzak kurmuştur ve kalenin bütün su erişimini keser ve birkaç gün sonra kaledekilerin bazıları teslim olurken bazıları da direnerek ölmüştür. Kılıç Arslan zeki bir hamle yaparak Kibatos’a iki ulak yollar ve aslında Çobankale kuşatmasında yenilen haçlıların İznik’i ele geçirip bütün ganimeti paylaştıklarını yayar. Haçlılar galeyana gelir ve İznik yoluna çıkar ve Anadolu Selçuklu ordusu Türkçe’ye Kırk Geçit Muarebesi olarak tercüme edilen, ama aslı Kibatos Muharebesi olan harbi başlatır. Bunun sonucunda pusu kuran Anadolu Selçuklu ordusu Haçlıları vadide büyük bir yenilgiye uğratır. Öyle ki Anna Komnena ölülerin büyük bir dağ oluşturduğunu söyler.
“HAÇLILARIN ANADOLU’DAKİ İLK MAĞLUBİYETİ”
Savaştan kaçanlar önce Kibatos Kalesi'ne kaçarlar, buradakiler esir edilirler. Oradan da kaçanlar başka bir yere sığınırlar ve orada Konstantinopolis’ten yardım beklerler. Keşiş Peter’ın İmparator Alexius’a yalvarışları karşılık bulur ve bu kaleye sığınan haçlılar kurtarılabilirler. Bu muharebe Avrupa tarihi için çok büyük önem arz eder. Fakat Anadolu Selçuklu tarihi ve Türk halkı için önemi maalesef yeteri kadar bilinmemektedir. Bir yıl sonra 1097 yılında İznik kuşatması ile Anadolu Selçuklu Devlet'ine türlü oyunlarla saldıracak olan Haçlıların Anadolu’daki ilk mağlubiyetidir. Bu kaleyi bulmamız ve yapılacak arkeolojik çalışmalar tarihimizin karanlık bir sayfasına ışık tutacaktır” dedi.
Bulunan Kibatos (Civetot) Kalesi’nin gün yüzüne çıkartılması için 3 yılı bulacak bir çalışma sürdürülecek. Çalışmalarda elde edilen bulgular kamuoyu ile paylaşılmaya devam edilecek.
  Editör :  Vedat Yılmaz

 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  YALOVA HABER GAZETESİ

 Kategori  SON DAKIKA

1015 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 
 
 

 

Mynet Yalova Haberleri

 

 Köşe Yazıları

 
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Altinova ya elektrikli arac sarj istasyonu Altinova ya elektrikli arac sarj istasyonu
Yalova Altinova Belediyesi, belediye encumen karariyla belediye hizmet binasi arkasindaki cadde uzerine Elektrikli Arac Sarj &304;stasyonu kurdu....
 
 Takvim
19  Mart 2024  
Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Paz
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


 

 

 

 

 

 
 Son Haberler
 
 Popüler Haberler
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.2448 32.3029
  Euro 21.5681 21.7109
 
 Hava Durumu



 
   Reklam

 

 


 
 

   © Copyright - 2006- YALOVA HABER - Tüm Hakları Saklıdır. 

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

0,60 saniye.