Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 
   Altinova'daki anketlere gore CHP adayi Yasemin Fazlaca bir adim onde...      Çiftlikkoy'de yapilan anketler sasirtici boyutta: MHP adayi Yasar Boz, anketlerde Ak Parti ve CHP adayinin onunde ...          Çinarcik, Ak Parti ve CHP yarisini izliyor gibi...       Armutlu'da CHP adayının yarıştan çekilmesi şaşkınlık yarattı...         Yalova merkezde ise; Mustafa Tutuk ve Mehmet Gurel arasındaki yarıs ilgiyle izleniyor...       Beldelerde ise; Subaşı bu kez Ak Parti adayı Mustafa Yurt'a yakın gibi....        Taskopru ve Kaytazdere Ak Parti, Esenköy ve Teşvikiye de MHP daha güçlü görünüyor...       Koru'da sürpriz gelişmeler yaşanırken, anketlerde CHP ikinci sırada....      Ak Parti üst düzeyindeki önemli bir ismin Altınova ve Çiftlikköy için yorumu şok etti...! Gazete Marmara da...

   


BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN YALOVA DA KONUŞTU
   

 Uzmanlar Yalova da depremi anlattı

Uzmanlar Yalova da depremi anlattı
 Yazı Boyutu

 Tarih : 11.10.2019 - 19:51:03 


Yalova Belediyesi, Doğal Afetler ve Alınacak Önlemler konulu panel düzenlendi. 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremini yaşamış Yalovalıların düzenlenen panele yeterli duyarlılığı göstermediği gözlendi.





Yalova Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü tarafından “Doğal Afetler ve Alınacak Önlemler” konulu panel düzenlendi. 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi’ni yaşamış Yalovalıların düzenlenen panele yeterli duyarlılığı göstermediği gözlendi.

Dinçer İlhan Meclis Salonu’nda Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Ağalday, Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, ve Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık’ın konuşmacı olarak katıldığı panel, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman moderatörlüğünde gerçekleşti. Panele, Yalova Valisi Muammer Erol, CHP İl Başkanı Nur Koçak, CHP Merkez İlçe Başkanı Tamer Sönmez, MAGDER Başkanı Sabri Karaçam ve vatandaşlar katıldı.

Salman, “Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız”

Panel öncesi açılış konuşmasını yapan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman “Depremle ilgili 4 önemli uzmanı ağırlıyoruz” diyerek şunları dile getirdi; “17 Ağustos 1999 depremini en derin yaralarla yaşamış bir kentiz. Vefa Salman kimliğimle depremde ve deprem sonrasında hep duyarlılığım oldu. 99 depreminin 1.yılında anma komitesinin başındaydım. Oradaki sloganımız şu idi ‘Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız’. 20 yıl depremler için uzun bir süre değil, deprem zaten kendini unutturmadı. Biz Türk milleti olarak balık hafızalıyız çabuk unutuyoruz. İmar konusunda göreve geldiğimiz günden beri yoğun baskı ve dayatma vatandaşlar tarafından oldu. Yalova’ya 4 katın üzeri imar vermeyeceğimi hemen hemen her platformda dile getirdim. Doğrusunu yaptığımı zaman gösterdi. Depremin değil, binaların öldürdüğünün biz 17 Ağustos 1999’da öğrendik. Tabi deprem sonrasında arama kurtarma nasıl yapılır, toplanma alanları, kolon, perde, kiriş nedir bunları Yalova öğrendi. 2004-2009 yılında belediye meclis üyeliğim zamanında bu mecliste önemli kararlara imza atıldı. Kolon, kiriş sayısı arttırıldı. Perde beton şartı getirildi. O yılda doğru ve önemli kararlar alındı. Deprem bir gün yine gelecek. Bunun ne zaman olacağını kimse bilmiyor. Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Ağalday ve Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ile birlikte görüşmemizde depremi önceden bilinebilir mi gibi bir çaba içerisine girildi. 3 tane deprem öncü işaretleri izleme istasyonları kurduk. Test aşamasında olan deprem istasyonunun ileriki süreçte bize önceden sinyaller verebileceğini düşüyoruz.”

Gündoğdu, “Korkmak Serbest Panik Yok!”

Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, deprem nedir, nasıl oluşur, fay çeşitleri, Silivri depremi, ülkemizin deprem gerçeği, GPS Vektörleri ile Türkiye’deki levhalar arası hareketler, afet yönetim aktörleri hakkında bilgiler verdi. Gündoğdu; “29 Eylül ile 1 Ekim tarihinde Yalova’da gerçekleşen depremi hisseden çok arkadaşımız olmuştur. Korkacak bir şey yok. Yalova daha önce bu tür depremler geçirdi. ‘Korkmak Serbest, Panik Yok’ bütün mesele bu burada ne anlatırsak anlatalım. Panik yapmamamız gerektiğini unutmayalım” dedi.

 

 

Işık, “5.8 bir afet miydi?”

Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık; “5.8 bir afet miydi? Her şey bir afet değildir. Uyarı depremlerde vatandaşlarımız duyarlılık bakımından biraz sınıfta kaldı. Teknik olarak sizlere bilgiler paylaşacağım. Her şey afet değil, acil durumdur. Silivri depremi ciddi bir afete dönüşmedi. O nedenle 5.8’e afet demiyoruz. Marmara’da çok ciddi bir deprem tehlikesi var.  Sürekli tetikte olmamız gerekiyor. 17 Ağustos 1999 yılında Yalova çok büyük yara aldı. Acaba ders aldık mı, yeterince bu halk bilinçli mi? İçinizde olası bir afet anında olaylara müdahale edebilecek kapasitede bilinçli insanların yer alması beni oldukça mutlu etti” dedi.

Kutoğlu, “En Güçlü Binalarımız AVM’ler”

Depremlere Jeodezik bakış, deprem tehlikesi ve önlemleri ile ilgili olarak ise Prof.Dr. Hakan Kutoğlu teknik olarak vatandaşlara bilgi verdi. Kutoğlu sunumda ardından çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kutoğlu; “Birkaç öneride bulunmak istiyorum. Son depremde denildi ki toplanma alanlarımız yok. Bizim barınma alanımız yok. Neden yok var. Deprem yazın mı olacak niye biz park bahçelere gidiyoruz. Japonlar deprem olduğunda açık alanda mı toplanıyor? Güçlü binalara giriyorlar. Deprem olduğunda afet olduğunda Sayın valinin yetkisi var. En güvenilebilir binalarımız neresi? En güçlü binalarımız AVM’ler. Bunların %90’ı ayakta kalacak içine girebilirsek. Kusura bakmasınlar bizim yeşil alanlarımızı imara açtırdıysalar lojistiğe en güçlü binalar AVM’ler. AVM’lerin otoparklarını boşaltacaksınız, oraların her birine konaklanacak alan bırakacaksınız. Kusura bakmasın büyük marketlerde yiyecek servisi yapacaklar. İstanbul’da yüzlerce binlerce AVM var. Otoparklarıyla birlikte kaç tane insanı misafir edebilirler, edecekler. Bu rantı aldılarsa bu insanların acısına da derdine de ortak olacaklar” dedi.

Ağalday, “Depremler Önceden Tahmin Edilebilir”

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Ağalday, Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları hakkında bilgilendirmede bulundu. Ağalday; “Depremler önceden tahmin edilebilir mi neden bu kadar doğa olayını önceden göremedik. Kestirme cevap tahmin edilemez diyorlar. Hala diyenler var ama ben şiddetle karşı çıkıyorum. Benimle aynı görüşte olan hocalarım var. Depremler önceden tahmin edilebilir. Bilimsel cevap yeterli veriler toplandığında depremlerin önceden tahmin edileceği yönündedir” dedi.

Salman, “55 Bin Kişiye SMS Attım”

Başkan Salman, panel sonunda 4 uzman konuğa teşekkür ederek şunları dile getirdi; “Bu salon yaklaşık 200 kişilik salon, belediye çalışanlarımız, MAGDER ağırlıklı ve partili kişiler var. Yalova Belediyesi olarak 55 bin kişiye mesaj attık. İnsanlar depremle ilgili ne yapılıyor diye sorgularken biraz vicdanlı olsun. Topu belediyeye, devlete atmaya biraz meraklı bir toplumuz. Üzerimize bireysel olarak düşen sorumluklar var. Halkımızı daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Geçtiğimiz günlerde yer bilimleri enstitüsünden bir grubu makamda misafir ettim. Yalova’nın yer altı haritası için çalışma yapmak istediklerini dile getirdiler. Yalova’nın bütününü kapsayacak bir çalışma yapılacak. 50 yıl sonrası için Yalova’nın sismik haritasını bileceğiz. Kent nereye doğru gelişmeli bunu yapmak durumundayız.  Mehmet Akif Ersoy bu ülkeye bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın demiş, ben de Allah bu ülkeye bir daha ‘Sesimi Duyan Var Mı?’ dedirttirmesin. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum
  Editör :  Vedat Yılmaz

 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  YALOVA HABER GAZETESİ

 Kategori  GÜNCEL

786 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 
 
 

 

Mynet Yalova Haberleri

 

 Köşe Yazıları

 
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Altinova ya elektrikli arac sarj istasyonu Altinova ya elektrikli arac sarj istasyonu
Yalova Altinova Belediyesi, belediye encumen karariyla belediye hizmet binasi arkasindaki cadde uzerine Elektrikli Arac Sarj &304;stasyonu kurdu....
 
 Takvim
19  Mart 2024  
Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Paz
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


 

 

 

 

 

 
 Son Haberler
 
 Popüler Haberler
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.2448 32.3029
  Euro 21.5681 21.7109
 
 Hava Durumu



 
   Reklam

 

 


 
 

   © Copyright - 2006- YALOVA HABER - Tüm Hakları Saklıdır. 

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

0,63 saniye.