Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 
Milliyetçi Hareket Partisi ÇİFTLİKKÖY deki tüm dengeleri bozdu...      Çiftlikköy ilçemizde Ak Parti, CHP ve MHP arasında bir yerel seçim rüzgari esecek...          Yalova köylerine hizmet yağıyor, Sugören de DOĞALGAZ ateşi yandı...          Altınova'ya elektrikli araç şarj istasyonu açıldı...         Turizmci Yazar Cemal AKIN dan; 'Turisti sevgiyle kucaklayan kent YALOVA' yazısı çok beğenildi...

   


BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN YALOVA DA KONUŞTU
   

 Furkan KAYA nın yeni köşe yazısı

Furkan KAYA nın yeni köşe yazısı
 Yazı Boyutu

 Tarih : 23.09.2016 - 09:53:41 


Cumhurbaşkanı Erdoğan ın BM Güvenlik Konseyindeki adaletsiz temsil şeklinin değişmesini ifade etmesi son derece doğru. Daha önce de birçok kez vurgulamış olduğum üzere, dünya artık Soğuk Savaş kurumları ile idare edilemez.

 
 
DÜNYA SOĞUK SAVAŞ KURUMLARIYLA İDARE EDİLEMEZ

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulundaki konuşması hem FETÖ’nün dünya genelinde tüm ülkelerin iş birliği içerisinde temizlenmesine yönelik, hem de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi beş üye ile tüm uluslar adına karar alma hakkının saklı tutulmasının adaletsizliği yönünde ve göç hususunda Türkiye’nin duruşunu ifade etmesiyle son derece anlamlıydı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh cihanda sulh” ilkesinden hareket ile Türkiye’nin coğrafyasında edindiği misyonun tüm devletler için ilham kaynağı olmasının yanında, bunun somut neticeye bağlanabilmesi için uluslararası işbirliği mekanizmasının işlemesi zaruridir.

Toplumların benzer güvenlik ihtiyaçları var.

Dünyadaki küresel farklılıklara rağmen toplumların ve bireylerin benzer güvenlik ihtiyaçları var. Bir kıta veya bölgede meydana gelen bir olayın bir diğer bölgeyi ilgilendirmemesi söz konusu değil. Tarihteki kıta ve dünya savaşlarının ardından ulusların, daimi barış arayışı içinde bölgesel işbirliğine yönelmesinin olumlu neticelerine henüz kavuşmuş değiliz. Aksine her an parçalanma tehlikesi ile karşı karşıyayız.

Bölgesel güvenlik mi, yoksa ulusal güvenlik mi?

Örneğin Asya-Pasifik bölgesinde ekonomik küreselleşmeye dönük politikalar sert milliyetçi hal almaya başladı. ABD, Asya’daki güvenlik mimarisini mevcut ikili güvenlik ittifaklar ile askeri ve stratejik güç projeksiyonuyla şekillendirmektedir. Bunun karşılığında Çin, Rusya ve İran gibi güçlerin Asya’daki güvenlik dengelerinin ABD tekelinde şekillenmesini önlenmesinin kendi ulusal menfaatlerinin yararına olduğunun farkında. Bu denklem, Orta Doğu ve Afrika coğrafyaları içinde geçerli. Büyük güçler, henüz ulusal güvenliğin mi yoksa bölgesel güvenliğin mi daha faydalı olacağı hususunda mutabakata varabilmiş değil.

Endişe endişe doğurmaya devam edecek.

“Endişe” kelimesi siyasi, güvenlik ve ekonomik teoriler arasında çoktan yerini almış vaziyette. Artık durum hangi endişenin diğerinden üstün hale geldiğidir. Şuan ki durumda, siyasi ve güvenlik endişesi, ekonomik endişeye karşı baskın. FBI Direktörü James Comey, IŞİD’in Irak ve Suriye’de yenilgiye uğrasa bile dünyayı ve Batı bir süre daha tehdit edeceğini, ardından Avrupa ve ABD’de terör eylemlerine devam edeceğini söylemişti. Demek oluyor ki, ABD için mesele bölgesel olmaktan çok küresel nitelikte. Ardından CIA Başkanı John Brennan, Suriye ve Irak devlet yapılarının telafisi mümkün olmayan şekilde zarar gördüğünü ve toprak bütünlüğünü sağlanamayarak bölünebileceğini ifade etmişti. Yani finansörleri bilinip ama müdahale edilmeyen terör örgütleri, etnik ve mezhepsel temel ile büyük güçlerin başka coğrafyalara müdahale hakkı için kullanılmaya devam edecek. Endişe endişeyi doğurmayı sürdürecek.

Uluslararası ve uluslarüstü kurumlar yeniden inşa edilmelidir.

Büyük veya ortak ölçekli devletler, ortak güvenlik ilkeleri temelinde daha güçlü bir bölgesel kurumlar inşa etmek zorundadır. Bunun uzun vadede getirisi, yeni ittifakların temelindeki birçok stratejik ve toprak gerilimlerini neticeye ulaştırmada ve potansiyel krizleri çözmede yardımcı olmasıdır. Dolayısıyla dünya genelinde askeri yapılanmaların çoğalmasının siyasi ittifak haritasının değişmesine engel olmak için tüm uluslararası veya uluslarüstü kurumlar yeniden inşa edilmelidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Güvenlik Konseyindeki adaletsiz temsil şeklinin değişmesini ifade etmesi son derece doğru. Daha önce de birçok kez vurgulamış olduğum üzere, dünya artık Soğuk Savaş kurumları ile idare edilemez. NATO ve Birleşmiş Milletlerin ivedilikle terör, uluslararası güvenlik, uluslararası hukuk, göç, ekonomi ve insani meseleler üzerine baştan aşağı kendini yenilemelidir. Aksi halde dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen bir çatışmanın ölçümlenemeyen küresel neticeleri olacaktır. 

 
  Editör :  Vedat Yılmaz

 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  YALOVA HABER GAZETESİ

 Kategori  SON DAKIKA

2658 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 
 
 

 

Mynet Yalova Haberleri

 

 Köşe Yazıları

 
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Sosyal Medya da ANKET yorumlari Sosyal Medya da ANKET yorumlari
Yalova ilce ve beldeleri icin sosyal medya uzerinden yayinlanan yerel secim anketine yapilan yorumlar ilgimizi cekti. Bazi anketlere katilirken bazilari ise ilginc geldi. sosyal medya da paylasilan ankete yapilan yorumlar....

Ciftlikkoy de Adil YELE den govde gosterisi
BECAN dan Cagri: Yalova İcin Guc Sende
 
 Takvim
29  Mart 2024  
Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Paz
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


 

 

 

 

 

 
 Son Haberler
 
 Popüler Haberler
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.2596 32.3177
  Euro 21.2554 21.3962
 
 Hava Durumu



 
   Reklam

 

 


 
 

   © Copyright - 2006- YALOVA HABER - Tüm Hakları Saklıdır. 

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

0,67 saniye.