Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 
Milliyetçi Hareket Partisi ÇİFTLİKKÖY deki tüm dengeleri bozdu...      Çiftlikköy ilçemizde Ak Parti, CHP ve MHP arasında bir yerel seçim rüzgari esecek...          Yalova köylerine hizmet yağıyor, Sugören de DOĞALGAZ ateşi yandı...          Altınova'ya elektrikli araç şarj istasyonu açıldı...         Turizmci Yazar Cemal AKIN dan; 'Turisti sevgiyle kucaklayan kent YALOVA' yazısı çok beğenildi...

   


BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN YALOVA DA KONUŞTU
   

 Fevziye Yağlı Güreşleri yeniden hayat buldu

Fevziye Yağlı Güreşleri yeniden hayat buldu
 Yazı Boyutu

 Tarih : 1.08.2014 - 16:12:04 


Maddi imkansızlıklar nedeniyle yıllardır yapılamayan Tarihi Fevziye Yağlı Güreşleri, bu yıl Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar ın desteği ile yeniden hayat buldu.

 
 
 
 
Maddi imkansızlıklar nedeniyle en son 2008'de yapılan Tarihi Fevziye Yağlı Güreşleri, bu yıl yeniden hayat buldu. Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar'ın ağalığını yaparak destek verdiği güreşlerde 30 başpehlivan birincilik için mücadele etti. 2013 Kırkpınar şampiyonu ve 2014 ikincisi İsmail Balaban, 2009-2010 şampiyonu Mehmet Yeşil Yeşil gibi güçlü isimlerin şampiyonluk mücadelesi verdiği Fevziye Yağlı Güreşleri'nin finalinde Kocaeli'nin iki başpehlivanı Ekrem Yavuz'la Fatih Akkoyun arasındaki kıyasıya çekişmenin galibi, rakibi tuşla yenen deneyimli isim Ekrem Yavuz oldu. Ekrem Yavuz'a kupasını ve madalyasını Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun verdi. Başpehlivanlık mücadelesinde 3.lük kürsüsüne çıkan isimler ise Milli Güreşçi Fatih Çakıroğlu ve Osman Aydın oldu.

Heyecan verici organizasyonu CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Ak PArti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, Yalova, Taşköprü ve Kaytazdere Belediye Başkanları, siyasi partilerin üyeleri, il genel meclisi ve il-ilçe belediye meclis üyeleri, Fevziye Köyü Muhtarı Necmi Yüksel ile çok sayıda vatandaş izledi. Dünya Şampiyonu eski milli güreşçi Termalli Sırrı Acar da protokolde yer alan isimlerden biriydi.

Yalova Çerkez Birliği’nin katkılarıyla gerçekleştirilen İsmail Balaban, Mehmet Yeşil Yeşil, Osman Aynur, Ekrem Yavuz, Enver Erişli, Güngör Ekin, Hasan Tuna, Kemal Karaboğa, Sezgin Yüksel, Faruk Akkoyun, Ahmet Kavakçı, Arif Akin, Şükrü Kazan, Kaan Kaya, Erkan Ertan, Ahmet Yavuz, Hasan Cengiz, İbrahim Çoraman, Osman Özgün, Ali Gökçen ve Mustafa Başdemir başpehlivanlık için güreşti.

108. Fevziye Güreş Ağası Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar'ın karşılanmasıyla başlayan ve gün boyu süren mücadelelerde Başaltı kategorisinde Aydın Koçyiğit, Küçük orta büyük boyda Rıdvan Fidan, Küçük orta küçük boyda Hüseyin Özdemir, Deste büyük boyda Rıdvan Kaya, Deste küçük boyda Ramazan Sarı, Ayak boyunda Umur Aybey, Tozkoparanda Selçuk Kılıçaslan, Teşvik 2'de Kadir Yılmaz, Teşvik 1'de Turgut Aybey, Minik 2'de Sinan Yıldız, Minik 1'de Fikri Emir şampiyon oldu.

Tarihi Fevziye Güreşlerinin 109'uncusu için yapılan ağalık seçiminde ise 4 aday arasında yapılan açık artırmada 88 bin TL ile en yüksek bedeli veren Yalovalı işadamı ve Yalova Çerkes Birliği Başkanı Orbay Tuna, gelecek seneki güreş ağası oldu. Fevziyeliler gelecek yılın ağası Tuna'yı, er meydanında omuzlarda taşıyarak sevinç gösterileri yaptı. Şirin Fevziye Köyü'nde 2008'den bu yana ilk kez yapılan tarihi güreşler, köyün ekonomisine de büyük katkı sağladı. Bölgenin özel üretilen Sermayecik (San Andreas) Çilekleri, er meydanı yanında kurulan standlarda satılırken, seyyar satıcılar, organik meyve, meyve suyu ve içecek satıcıları da vatandaşlardan bol ilgi gördü.

Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, Yalova'nın ve Fevziye'nin tanıtımı için tarihi yağlı güreşlerin bir imkan olduğunu dile getirerek, ata sporu olan güreşin Fevziye'deki geleneğinin yaşatılması için destek vermekten gurur duyduğunu söyledi. Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun da, Vali Esengül Civelek başta olmak üzere, emeği geçen ve güreş ağalığını bu sene üstlenen Başkan Silpagar'a, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Demirel'e, Muhtar Yüksel'e, katılan ve emek veren tüm herkese canı gönülden teşekkür ettiğini ve bu güreşlere sahip çıkarak devamını sağlayacaklarını vurguladı. Şampiyon Ekrem Yavuz, “Memleketimiz olan Fevziye’de kazandığım için mutluyum. Güçlü rakipler vardı. Zor oldu tabi ama ben onları dikkatimle, tecrübemle yendim, kandırdım bir şekilde. Birincilik bana nasip oldu, şükrediyorum” dedi. Öğle saatlerinde başlayan ve çeşitli kategorilerde çok sayıda güreşçiyi bir araya getiren yağlı güreşler, yaklaşık 6 saat sonra sona erdi.

 
FEVZİYE GÜREŞLERİNİN TARİHİ :

1800'lü yılların sonunda Kafkasya'dan göçenlerin kurduğu Fevziye köyünde, 1901 yılında köy düğünlerinde gençlerin güreş tutmasıyla bir gelenek halini alan yağlı güreşler, zamanla tüm çevre köylerinin toplandığı, etli pilav ikram edilen ve yağlı güreş tutulan özel bir gün haline geldi. Fevziye Köyü Güreşleri 1960 yılına kadar Köy Muhtarlığının ve gençlerin organizasyonunda devam etti. Bu tarihten sonra Köy Cami Yaptırma Derneği yararına, 1968 yılına kadar güreş organizasyonunca sürdürüldü. 1968 yılında kurulan Fevziye Köyü dayanışma ve Güzelleştirme Derneği'ne devredildi. Her yıl düzenli biçimde yapılan ve Türkiye'nin bir çok ilinden gelen pehlivanların katıldığı Fevziye Güreşleri için köyde özel olarak güreş alanı, türbin, soyunma odaları bulunan spor tesisleri oluşturuldu. 2001 ve son 5 yıl hariç her yıl düzenli biçimde yapılan ve Türkiye'nin her tarafından gelen pehlivanların katıldığı Fevziye Güreşleri aynı zamanda Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için de bir prova özelliği taşıyor.

  Editör :  Vedat Yılmaz

 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  YALOVA HABER GAZETESİ

 Kategori  GÜNDEM

2176 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 
 
 

 

Mynet Yalova Haberleri

 

 Köşe Yazıları

 
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Sosyal Medya da ANKET yorumlari Sosyal Medya da ANKET yorumlari
Yalova ilce ve beldeleri icin sosyal medya uzerinden yayinlanan yerel secim anketine yapilan yorumlar ilgimizi cekti. Bazi anketlere katilirken bazilari ise ilginc geldi. sosyal medya da paylasilan ankete yapilan yorumlar....

Ciftlikkoy de Adil YELE den govde gosterisi
BECAN dan Cagri: Yalova İcin Guc Sende
 
 Takvim
29  Mart 2024  
Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Paz
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


 

 

 

 

 

 
 Son Haberler
 
 Popüler Haberler
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.2596 32.3177
  Euro 21.2554 21.3962
 
 Hava Durumu



 
   Reklam

 

 


 
 

   © Copyright - 2006- YALOVA HABER - Tüm Hakları Saklıdır. 

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

0,64 saniye.