Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 
Milliyetçi Hareket Partisi ÇİFTLİKKÖY deki tüm dengeleri bozdu...      Çiftlikköy ilçemizde Ak Parti, CHP ve MHP arasında bir yerel seçim rüzgari esecek...          Yalova köylerine hizmet yağıyor, Sugören de DOĞALGAZ ateşi yandı...          Altınova'ya elektrikli araç şarj istasyonu açıldı...         Turizmci Yazar Cemal AKIN dan; 'Turisti sevgiyle kucaklayan kent YALOVA' yazısı çok beğenildi...

   


BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN YALOVA DA KONUŞTU
   

 Doktorunuzdan sigarayı bırakma önerileri

Doktorunuzdan sigarayı bırakma önerileri
 Yazı Boyutu

 Tarih : 2.06.2012 - 15:46:16 


Yalova Özel Atakent Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ertan SARIBAŞ, Sigarasız Dünya Gününde SİGARAYI BIRAKIN çağrısında bulundu.

 
 
 

SİGARASIZ DÜNYA GÜNÜ SİGARAYI BIRAKMA TARİHİNİZ OLSUN

 
Dünya Sağlık Örgütü 1987 yılından itibaren her yıl, 31 Mayıs gününü “Sigarasız Dünya Günü” olarak kabul etmiştir. Her yıl belirlediği temalarla halk sağlığına zararlı konular üzerinde toplumu bilinçlendirmeyi görev edinen Dünya Sağlık Örgütü' nün Sigarasız Dünya Günü için bu yıl belirlediği tema “Tütün Endüstrisi Müdahalesi”dir. Araştırmaların, sigara içenlerin % 45’inin sigarayı bırakmayı denediğini gösterdiğini ancak bu kararı verenlerin başarılı olmak için psikolojik olarak kendilerini hazırlaması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Ertan SARIBAŞ, bu günde sigarayı bırakmaya karar verenler için önerilerde bulundu.

 

• “Sigarayı bırakmak için kişinin motivasyonunun üst seviyede olması gerekir. Bu nedenle bırakma kararının verileceği tarihin o kişi için ekstra stres kaynaklarından uzak olması gerekir. Herkesin hayatında her zaman stres mevcuttur. Burada kastedilen, boşanma, işten ayrılma gibi her zaman mevcut olmayan aşırı streslerdir.

 
• Sigarayı bırakmak için en uygun olanı, yaklaşık 7-10 gün sonrasında bir gün tespit edip o gün sigaranın bırakılacağına karar verilmesidir. Hemen ardından bu karar yakınlar, komşular ve iş arkadaşları ile paylaşılmalıdır. Bu kararınız için destekleyici olacaktır. Sigarayı bırakmaya karar verenlerin en büyük korkuları tekrar sigaraya başlayıp yakınlarına mahcup olmaktır. Böyle bir durumda kendinizi başarısız hissetmeyin. Çünkü sigarayı bırakma denemesinde 7-9 başarısız girişimden sonra başarılı olunmaktadır. Kişinin aile, iş ve arkadaş çevresi kalabalık ve destekleyici ise başarı oranı çok yükselir. Bu yüzden bırakma kararını onlarla paylaşıp, desteklerini almak çok önemlidir.
 
• Bırakmaya birkaç gün kala sağlık profesyonellerinden yardım almak, başarı oranını 4 kat arttırır. Bugün sigarayı bırakma tedavisinde kullanılan nikotin pastili, sakızı, bandı ve ilaç gibi çok sayıda ürün mevcuttur. Sağlık uzmanlarının yönlendirmesiyle uygun bir tedavi veya tekniğin seçilmesi başarıyı daha çok arttırır.
 
• Sigarayı bıraktıktan sonra az da olsa bir kilo alımı görülebilir. Ancak ilerleyen dönemlerde kolaylıkla bu kilolardan kurtulmak mümkündür. Hastalar bu dönemde diyete başlayarak, sigarayı bırakmanın yaratacağı stresi arttırmamalıdır. Sigarayı bıraktıktan sonra diyet yapabilirler.
 
• Sigara bırakma kararı verildikten sonra, evde işyerinde sigarayı hatırlatan malzemeler ortadan kaldırılmalıdır. Kül tablası, çakmak, kibrit gibi malzemeler göz önünde bulundurulmamalıdır.
 
• Sigarayı bırakmaya karar veren kişinin sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekir. Bu nedenle evde, işyerinde başka sigara içenler varsa, mümkünse hep beraber bırakılması daha uygundur. Ancak bu olanaklı değilse, diğer sigara içenler, sigarayı bırakan kişinin uzağında içmeli ve bırakan kişiyi şaka yollu dahi olsa tahrik etmemelidir.
 
• Zaman zaman sigarayı bırakmaya bağlı sinirlilikler görülebilir. Sinir sırasında derin ve yavaş nefes almak faydalı olabilir. Sinirliğin ortaya çıktığı ortamdan geçici olarak uzaklaşmak veya konuşulan konuyu değiştirmek da faydalı olabilir.
 
• “Artık sigarayı bıraktım, bir daha başlamam” düşüncesi son derece tehlikelidir. Bağımlılık ölene kadar süren bir hastalıktır. Bu nedenle hiç gevşemeden sigaraya karşı hep uyanık olunmalıdır. Bir dert veya sıkıntı yaşadığınızda aklınıza ilk olarak hemen sigara gelir. Böyle durumlarda sıkıntıları hemen yakınlarla paylaşmak faydalıdır. Özellikle alkol, sigarayı bırakan kişi için eğer kullanıyorsa en büyük tuzaklardan biridir. Sigara ile birlikte alkol de bırakılırsa tekrar başlama ihtimali azalır. Eğer bırakılamıyorsa, sigaranın serbestçe içildiği açık alanlardan ziyade, kapalı ortamlarda ve mümkünse sigara içmeyen arkadaşlarla beraber olunmalıdır.

 

  Editör :  Vedat Yılmaz

 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  YALOVA HABER GAZETESİ

 Kategori  SON DAKIKA

3779 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 
 
 

 

Mynet Yalova Haberleri

 

 Köşe Yazıları

 
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Sosyal Medya da ANKET yorumlari Sosyal Medya da ANKET yorumlari
Yalova ilce ve beldeleri icin sosyal medya uzerinden yayinlanan yerel secim anketine yapilan yorumlar ilgimizi cekti. Bazi anketlere katilirken bazilari ise ilginc geldi. sosyal medya da paylasilan ankete yapilan yorumlar....

Ciftlikkoy de Adil YELE den govde gosterisi
BECAN dan Cagri: Yalova İcin Guc Sende
 
 Takvim
29  Mart 2024  
Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Paz
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


 

 

 

 

 

 
 Son Haberler
 
 Popüler Haberler
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.2854 32.3436
  Euro 21.2798 21.4207
 
 Hava Durumu



 
   Reklam

 

 


 
 

   © Copyright - 2006- YALOVA HABER - Tüm Hakları Saklıdır. 

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

0,72 saniye.