Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 
Sağlıkla, bereketli yeni bir gün olması umuduyla...      Yalova da Su Sporlari Sezonu acildi...     Ciftlikkoy de Dekoratif Aydinlatmalar cok begenildi...        Yalova köylerine hizmet yağıyor, Sugören de DOĞALGAZ ateşi yandı...          Altınova'ya elektrikli araç şarj istasyonu açıldı...         Turizmci Yazar Cemal AKIN dan; 'Turisti sevgiyle kucaklayan kent YALOVA' yazısı çok beğenildi...

   


BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN YALOVA DA KONUŞTU
   

 Atatürk tartışmalarına Atatürk ne diyor?

Atatürk tartışmalarına Atatürk ne diyor?
 Yazı Boyutu

 Tarih : 8.02.2012 - 08:35:45 


Dr. Ömer Faruk GERGERLİOĞLU: Andımız, Atatürkün gençliğe hitabesi tartışmaları gündeme geldiğinde herkes bir şeyler söyledi.

 
 
 
 
Andımız, Atatürk`ün gençliğe hitabesi tartışmaları gündeme geldiğinde herkes bir şeyler söyledi. Ama Atatürk’ün bu konularda ne söylediğine bakmak gerektiği düşünülmedi. Bunu düşünen Neşe Düzel bu soruları Taha Akyol’a sormuş. Cevaplarda gerçekten gündemin birinci sırasına çıkması gereken tarihi gerçekler açıklanmış.

Yıllardır bize Atatürkçülükte cumhuriyet anlayışı, demokrasi konusunda Atatürk’ün erdemli davranışları anlatılır. Ancak Taha Akyol’un resmi belgeleri inceleyerek ortaya çıkardığı Atatürk pek öyle değil. Taraf gazetesinde 7- Şubat 2012 ‘de yayınlanan söyleşinin içeriğine bir bakalım.

 
“Atatürkçülük nedir?

Burada Atatürk'ün Atatürkçülüğünü ideolojik anlamda söylemiyorum. Bütün yetkilerin kendi elinde toplanmasıdır bu. Atatürk'ün bütün siyasi hayatı kendi yetkilerini olabildiğince maksimize etmek içindir.

… “Liberal eğilimli Halil Menteşe, Meclis'te, "Siz, Anayasa'ya devletçiliği yazıyorsunuz. Biri çıkar da liberalizmi savunursa ne olacak?" diyor. Mebus Rasih Kaplan cevap veriyor: "Öbür dünyaya gider!" Atatürk, siyasi liberalizme kesinlikle karşı!

…Atatürk'ün muhalifleri de dâhil olmak üzere, Birinci Meclis'te (1920-23) herkes kuvvetler birliğini savunuyor. Atatürk, 1921 yılının ocak ayında 1921 Anayasası müzakere edilirken, kuvvetler birliğiyle ilgili müthiş bir konuşma yapıyor Meclis'te. "Kuvvetler ayrılığını savunanlar delidir, çılgındır" diyor. Herkes alkışlıyor bunu. Anlayacağınız, Meclis'teki fikir ayrılığı ve çatışma, kuvvetlerin hangi elde toplanacağı meselesinde çıkıyor!

…Milli hâkimiyet kavramı liberal bir kavram değildir! Bu, Rousseau'cu bir kavramdır. İki boyutu vardır. "Millet karar versin. Ortaya sandık koyalım" dediğinizde, bu milli hâkimiyet anlayışından liberal bir demokrasi çıkar! Öteki milli hâkimiyet anlayışı ise "milleti, millet için en doğru olanı bilenler temsil eder" görüşüdür. O zaman da milli irade demek, milletin iyiliğinin ne olduğunu bilenlerin iradesi demektir. Robespierre'in, Atatürk'ün, Kemalizm'in ve günümüzde Sina Akşin'in milli hâkimiyet tanımı budur.”

Taha Akyol Falih Rıfkı Atay’ın Hitler’i ziyaret ettiğini ve Hitler’in Atatürk için “Ben M. Kemal’in öğrencisiyim” dediğini aktarıyor. Akyol Hitler’in egosu yüzünden bu lafı söyleyemeyeceğini düşünüyor ama O dönem Kemalistlerinde Aşırı derecede var olan Hitler hayranlığını da hatırlatmadan geçemiyor. Cumhuriyetin ilanındaki tartışmanın da Padişah’çılar ile Cumhuriyet’çiler arasında olmadığını liberal bir yönetim isteyenler ile tüm yetkilerin Mustafa Kemal’in elinde bulundurulmasını isteyenler arasında olduğunu ve yetkilerin tek elde Mustafa Kemal’in cumhurbaşkanlığında toplandığı Cumhuriyet ilanının da bir oldu bittiye getirildiğini söylüyor. 1921’de Atatürk’ün yaptığı konuşmasında “siyasi konularda yargı yürütmeye bağlıdır” İstiklal mahkemelerinin kuruluşunda ise “Hakimler inkılaba hizmet etmelidir” sözleri ile yargının şekillendiğini ve günümüze geldiğini söylüyor. Zaten İstiklal mahkemelerinde bir hukuk cinayeti olarak yapılan geçmişe yürütülen yargı kararlarının varlığı yargının halini bize iyi anlatıyor.

Akyol bugün niye demokratikleşemiyoruz? Sorusunun cevabını iyi ortaya koymuş. “Atatürk dönemi uygulamaları adalet kriteri çerçevesinde değerlendirmedikçe ülkede 27 Mayıs, 28 Şubat dönemlerinde yapılan hukuksuzluklar değişik adlar altında yapılabilir. Zira kuvvetler ayrılığı yoksa mutlak güç otoriterleşme ve ardından da demokrasi zafiyeti ve ekonomide içe kapalılık ve iktisadi gerileme getirir “ diyor. Zira Bugün yüceltilerek okutulan Nutuk’ta “Cumhuriyetin pençeleri asileri ezdi” vb. ifadeler var. Devam edelim okumaya

 
“Atatürk'ün herhangi bir ideolojisi, fikri, inancı var mı?

Var. Atatürk'ün ideolojisi, Jön Türklerin pozitivist, materyalist ideolojisidir. Bu yüzden Atatürk'ün laiklik tatbikatı çok sert oldu. Jön Türk neslinin sloganı şudur: "Halkın bilimi dindir, aydınların dini bilimdir!" Zaten, "hayatta en hakiki mürşit ilimdir" demek, bilime din gibi inanmaktır. Oysa bilim bir mürşit değildir.

 
Atatürk'ün ilk Meclis döneminde din vurgulu konuşmalar da yaptığını yazıyorsunuz siz. Atatürk dindar mı?

Atatürk'e dindar diyemeyiz. Ama bence mistik bir tarafı var. Mesela Milli Mücadele sırasında Atatürk tam pozitivist değil. Sakarya Savaşı'nı neredeyse kaybetmek üzereler. "Anne dua et" diye telgraf çekiyor annesine. Fakat kendine güveni arttıkça, hem laiklik uygulaması hem de pozitivist görüşleri keskinleşti Atatürk'ün. Mesela 1923 sonrası Cumhuriyet döneminde, Atatürk artık, "Biz ilhamımızı gökten indiği zannedilen kitaplardan almadık. Hayattan aldık" diyor. Özel, toplumsal ya da siyasi, hayatın hiçbir alanında dinî bir referans kabul etmiyor. Anlayacağınız, dindar bir Atatürk portresi çizmeye çalışan muhafazakârların kullandıkları olayların hepsi 1923 öncesinin M. Kemal'ine aittir.”
Dindar nesil tartışmalarında Atatürk’ün de görüşünün alınması gerekirse herhalde ne söyleyeceği anlaşılmıştır. Atatürk’ün “yüce dinimizi öven şu sözleri” vb. denen ifadelerin pragmatizm esas alınarak 1923 öncesine ait olduğunu söylüyor Akyol.

Bu tabulara dokunan yıllardır yanardı. Bir kişinin uygulamalarının eleştirisini kanunla engellemenin olduğu bir ülkede, bu özgür tartışma ortamlarını görmek sevindiricidir. Birisi de kalkıp Atatürk’ün insan haklarına, demokrasiye uygun sözlerini gündeme getirirse onu da değerlendiririz. Derdimiz kimseye hakaret etmek değil. Ama var olanı da kimsenin yanlış gösterme hakkı yok. Türkiye’nin sorunlarının çözülebilmesi için Atatürk’ün şahsına yönelik bir hakaret tartışmasından önce Atatürk uygulamaları ve Atatürkçülük adına yapılanları masaya yatırmamız gerekiyor.

 
  Editör :  Vedat Yılmaz

 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  YALOVA HABER

 Kategori  BÖLGEMIZDEN

1632 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 
 
 

 

Mynet Yalova Haberleri

 

 Köşe Yazıları

 
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Senkoy Koylu Pazari Yenileniyor Senkoy Koylu Pazari Yenileniyor
Yalova Il Ozel Idaresi tarafindan gerceklestirilen ihale ile, Cinarcik ilcesinde bulunan Senkoy Koylu Pazaryeri modern ve yeni tesisleri onumuzdeki aylarda hizmete girecek....
CHP kazandi Yalova sokaklara dokuldu CHP kazandi Yalova sokaklara dokuldu
Yalova Belediye Baskan adayi Mehmet Gurel in Yalova da yuzde 47 oy alarak Belediye Baskanligini kazanmasi Yalovalilari sokaga doktu. Cumhuriyet meydaninda kutlamalar yapildi....

Yalova Ilce secim sonuclari
Yalova Il Saglik Muduru Dr. Osman Karakus
Il Genel Meclisinde Secimler Yapildi
TOKI Kazimiye de Ulasim Sikintis
Baskan Mehmet GUREL e ziyaretler suruyor
Senkoy Koylu Pazari Yenileniyor
 
 Takvim
29  Nisan 2024  
Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Paz
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


 

 

 

 

 

 
 Son Haberler
 
 Popüler Haberler
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.3389 32.3971
  Euro 20.6724 20.8093
 
 Hava Durumu



 
   Reklam

 

 


 
 

   © Copyright - 2006- YALOVA HABER - Tüm Hakları Saklıdır. 

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

0,63 saniye.