Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 
Sağlıkla, bereketli yeni bir gün olması umuduyla...      Yalova da Su Sporlari Sezonu acildi...     Ciftlikkoy de Dekoratif Aydinlatmalar cok begenildi...        Yalova köylerine hizmet yağıyor, Sugören de DOĞALGAZ ateşi yandı...          Altınova'ya elektrikli araç şarj istasyonu açıldı...         Turizmci Yazar Cemal AKIN dan; 'Turisti sevgiyle kucaklayan kent YALOVA' yazısı çok beğenildi...

   


BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN YALOVA DA KONUŞTU
   

 ANADOLU, kalp sağlığında farkındalık yaratıyor

ANADOLU, kalp sağlığında farkındalık yaratıyor
 Yazı Boyutu

 Tarih : 16.04.2011 - 23:32:12 


Anadolu Sağlık Merkezi, Geleneksel Kalp Haftasında kalp sağlığında farkındalık yaratmak için sporu bir yaşam biçimi haline getiren Efes Pilsen li basketbolcularla bir araya geldi.

 
 
 
Efes'li Basketbolcular: Sağlıklı beslenmekten vazgeçmiyoruz. 
 
12-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan Geleneksel Kalp Haftası kapsamında, kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekilmesi amaçlanıyor. Biz de, kalp sağlığında farkındalık yaratmak için sporu bir yaşam biçimi haline getiren Efes Pilsen'li basketbolcularla bir araya geldik. Sağlıklarını Anadolu Sağlık Merkezi'ne emanet eden Efesli oyuncular, kalp sağlıklarına ayrı bir önem veriyor. Özellikle beslenme alışkanlıklarına dikkat eden, başarılı oyunculardan, bizlerinde kolayca uygulayabileceği beslenme ve egzersizlerle ilgili tüyolar aldık.

SİNAN GÜLER

İTÜ'nün efsanevi basketbolcularından Necati Güler'in oğlu olan Sinan Güler, kardeşi Muratcan Güler ile birlikte babasının yolundan gitti ve adını hem Efes Pilsen'in hem de Milli takımı'n kadrosunu yazdırdı. Bir dönem Amerika'ya giderek NCAA'nin de formasını giyen 1983 doğumlu başarılı oyuncu, Darüşşafaka'ya transfer olarak Türkiye'ye döndü. Ardından 2008 yılında Efes Pilsen'e transferi gerçekleşti. Sahada verdiği mücadeleyle hem Efes Pilsen taraftarlarının hem de basketbolseverlerin sevgisini kazanan Sinan Güler, "Saha içinde iyi performans gösterebilmemiz kalp sağlığımıza dikkat etmemizle doğru orantılı" diyor.

Kalp sağlığınızı korumak için özel önlemler alıyor musunuz?

Sporla çok erken yaşlardan itibaren tanışıyoruz ve yoğun bir antreman dönemi geçiriyoruz. Buna bağlı olarak kalp kaslarımız, spor yapmayan insanlara göre daha geniş. Kalp kasının geniş olması, önlem alarak ortadan kaldıramayacağımız bazı sıkıntıları da beraberinde getirebiliyor. Bu yüzden kalp sağlığımıza herkesten daha çok dikkat ediyor olmamız gerekiyor.
 
Saha içinde göstereceğimiz performans ne kadar sağlıklı olduğumuzla doğru orantılı. Özellikle kalp sağlığı bu noktada daha fazla önem kazanıyor. Hepimizin bildiği gibi sporcular arasında ani kalp krizine bağlı ölümler gerçekleşebiliyor. Bunun üzücü örneklerini pek çok defa gördük. Beslenme alışkanlıklarımızdan egzersiz programımıza kadar uzanan çok geniş bir yelpazede kalp sağlığını ele almamız gerekiyor. Vücudumuzu çok iyi tanımamız, neye, ne kadar sürede, nasıl tepki verdiğini iyi ölçümlememiz gerekiyor. Bu sonuçlara göre beslenme ve egzersiz programımızı hazırlamamız gerekiyor. Biz profesyonel olarak sporla uğraştığımız için bu konuda çok şanslıyız. Çünkü bütün bu konularda profesyonel destek alıyoruz. Her şeyi doktor gözetimi altında gerçekleştiriyoruz. Sezon başında ve mili takım kampları öncesinde düzenli sağlık kontrollerinden geçiyoruz. Böylece maçlara çıkmamamızı gerektiren bir durum olup olmadığını an be an öğrenebiliyoruz. Efes Pilsen'deki bütün arkadaşlarımla beraber ben de, sağlık kontrollerimi Anadolu Sağlık Merkezi'nde yaptırıyorum. Bu rutin kontrollerin dışında herhangi bir sorun hissettiğimde özel olarak da hekime baş vuruyorum.
 
Bir sporcu için en ideal beslenme şekli nedir? Siz kendiniz için nasıl bir program uyguluyorsunuz?
 
Beslenme alışkanlıklarımız kalp sağlığı üzerinde birinci derecede etkili oluyor. Bu sebeple sadece sporcular değil, aslında 7'den 70'e herkes ne yediğine çok dikkat etmesi gerekiyor.
 
Biz sporcuların bütün gün boyunca alması gereken kalori miktarı ve bunu hangi gıdalardan alacağı bir listeyle bellidir. Bu listenin dışına çıkmamaya çalışıyorum. Ailemle birlikte yaşıyor olmam da, benim için bir avantaj. Çünkü bu sayede ev yemekleri ile beslenebiliyorum. Aslında hızlı bir metabolizmaya sahip olduğum için kendimi şanslı görüyorum. Her ne kadar sporcu olduğumuz için beslenmemize çok dikkat ediyor olsak ve yağlı yiyeceklerden uzak dursak da, bazen bu listelerin dışına çıkabiliyorum. Ama hızlı metabolizmam sayesinde, kaloriyi kolayca yakıyorum.
 
Metabolizmamın verdiği şansla, bazen kaçamaklar yapsam da bunu alışkanlık haline getirmediğimi de belirtmem lazım. Çünkü spor benim için yaşam tarzı. Bundan sonra da spor kariyerime ve genel olarak hayatıma sağlıklı devam edebilmek için neler yapmam gerektiğini şimdiden araştırmaya başladım. Düzenli bir diyet programına kendimi adapte etmeye çalışıyorum.

Amatör sporculara beslenme konusunda neler önerebilirsiniz?

Amatör sporcular, profesyonel sağlık desteği alamasalar bile, en azından besin değerlerini araştırıp, nasıl beslenmeleri ve nelerden uzak durmaları gerektiğini araştırıp öğrenebilirler. Bu sayede en azından kendilerine temel bir beslenme tablosu çıkartabilirler.
 
Spor yaparken, aşırıya kaçmamaya da dikkat etmeleri gerekiyor. Vücudun belli bir sınırı var. Bu sınırı iyi bilmek ve duracağınız zamanı ayarlamak gerekiyor.

CENK AKYOL

Annesi ve babası voleybolcu olan Cenk Akyol, spora voleybolla başlasa da, basketbol sevgisi daha ağır basıyor ve bu spora yöneliyor. Efes Pilsen'in alt yapısından yetişen 1987 doğumlu genç oyuncu, İtalya'nın Air Avellino takımında forma giydikten sonra yuvaya geri döndü. Efes Pilsen taraftarlarının en sevdiği oyunculardan olan Cenk Akyol, Türk basketbolunun gelecekteki en önemli yıldızları arasında gösteriliyor. Adından daha uzun yıllar başarıyla söz ettirecek olan Cenk Akyol, sporcuların kalp sağlığı konusunda herkesten daha çok dikkat etmesi görüşünde.
 
Hangi dönemlerde check-up programlarından geçiyorsunuz?
 
Sezon başında ve milli takım kampları öncesinde sağlık kontrollerinden geçiyoruz. Efes Pilsen takımı olarak sağlık kontrollerimizi Anadolu Sağlık Merkezi'nde yaptırıyoruz. Bu kontroller çok büyük önem taşıyor. Çünkü check-up sonuçlarına göre sezona başlayıp başlayamayacağımız belli oluyor. Sonuçlarda normalin altı ya da üstünde bir sonuç çıkarsa o zaman tedavi süreçlerimiz başlıyor. Sezon başında yaptırdığım bütün testlerden iyi sonuçlar aldım ve sezona sağlıklı bir başlangıç yaptım.

Bir sporcu olarak kalp sağlığınızı nasıl koruyorsunuz?

Sağlıklı bir hayat sürebilmek için herkesin mutlaka spor yapıyor olması gerekiyor. Profesyonel olarak sporla uğraşanların sağlıklarına daha fazla dikkat etmeliler. Özellikle kalp sağlığı bizim için son derece hayati bir konu. Çünkü kalp rahatsızlıkları sebebiyle, sahada hayatını kaybeden oyuncular olduğunu biliyoruz. Bunun önüne geçebilmek için düzenli bir hayata sahip olmalıyız. Ben bu düzeni sağlamak adına başta beslenme alışkanlıklarım olmak üzere antreman ve dinlenme saatlerimi bir program dahilinde yürütmeye çalışıyorum. Yağlı yiyeceklerden uzak duruyorum. Ev yemekleri ile besleniyorum. Özellikle salat ve tavuk ağırlıklı besleniyorum. Elbette benim de küçük kaçamaklarım olabiliyor. Ama bunu bir alışkanlık haline kesinlikle getirmiyorum. Antreman ve maçlar dışında kalan zamanımı da fiziksel olarak dinlemeye ayırıyorum.

ALİ IŞIK

Efes Pilsen genç takımlardan Pertevniyal'de yetişen Ali Işık, takımın en genç oyuncularından biri. Kalp sağlığını korumak için beslenme ve uyku düzenine çok dikkat eden genç oyuncu, "Spor yapmasaydım kendimi bu kadar sağlıklı hissetmezdim" diyor.

Sağlığınızla ilgili düzenli kontrollerinizi nasıl yapıyorsunuz?

Sezon başında, takım olarak Anadolu Sağlık Merkezi'nde check-up yaptırıyoruz. Demir eksikliğinden dolayı bir rahatsızlık yaşadım. Bunun için özel bir tedavi aldım her ay düzenli olarak konrollerimi yaptırdım. Bu kontrollerin sonucunda şu an tamamen iyileştim.

Yaşam biçiminizde kalp sağlığınızı korumaya yönelik aldığınız tedbirlerden bahseder misiniz?

Ben kalp sağlığımı korumak için günlük yaşantımda, asansör yerine merdivenleri kullanıyorum, düzenli yürüyüşler yapıyorum, ev yemekleriyle beslenip uyku saatlerime çok dikkat ediyorum. Bunların yanı sıra bol su tüketiyorum. Kahvaltıya çok önem veriyorum. Kepek ekmeği tercih ediyorum. Öğle yemeklerinde zeytinyağlı yemekleri akşam yemeklerinde ise salata ve ton balığı tercih ediyorum. Az ama ve sık sık yemek yiyorum. Bunların yanı sıra vitaminlerimi de mutlaka alıyorum.

Sahalarda beklenmedik krizlere ve buna bağlı olarak ani ölümlere şahit olabiliyoruz. Böyle vakaların yaşanmaması için siz neler yapıyorsunuz?

Lig maçları, Avrupa Kupaları'ndaki maçlar, Milli takım maçları derken son derece yoğun bir sezon geçiriyoruz. Dolayısıyla sezon öncesinde geçirdiğimiz hazırlık dönemi, bu yoğun tempoya ayak uydurabilmemiz için çok önemli. Eğer sıkı ve disiplinli bir hazırlık dönemi yaşadıysanız, sezon boyunca kalp ritmi ile ilgili olarak ya da daha farklı hastalıkların ortaya çıkmasını engelleyebileceğimizi biliyoruz.
 
Spor yapabilmemiz için kalp sağlığımızı korumamız çok önemli. Çünkü sağlıklı bir kalbe sahip olmadan spor yapabilmeniz mümkün değil.
 
Sporcu olduğumuz için belirli bir düzen içinde yaşamaya dikkat etmemiz gerekiyoruz. Bu düzen içinde beslenme alışkanlıklarımıza çok dikkat etmemiz gerekiyor. Yağlı yiyeceklerden uzak duruyoruz. Ama bazen bizimde küçük kaçamaklarımız olabiliyor. Bunlar da hayatın güzellikleri. Hayattan keyif alabilmek için böyle küçük kaçamaklara da ihtiyaç var. Ama bunun dozunun iyi ayarlanması gerekiyor.

Amatör spor yapanlara kalp sağlığıyla ilgili neler önerebilirsiniz?

Aktif bir spor hayatı olmayanlar bile basit bir takım egzersizler yaparak ve beslenme alışkanlıklarını değiştirerek hem kalp sağlıklarını hem de genel sağlıklarını koruyabilir. Ayrıca rutin sağlık kontrollerini yaptırmayı ihmal etmemeleri gerekiyor. Sporu bir yaşam tarzı olarak belirleyerek, asla bırakmamalarını öneriyorum.

Sporcu olmasaydınız sağlığınıza bu kadar dikkat eder miydiniz?

Sporcu olduğum için genel sağlığım ve kalp sağlığımla ilgili daha özenli davranıyorum. Vücudumu korumak için daha bilinçli bir yaşam sürüyorum. Spor yapmasaydım kendimi bu kadar sağlıklı hissetmezdim.
 
 
YALOVA GÖRÜNTÜLÜ HABER MERKEZİ
  Editör :  Vedat Yılmaz

 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  YALOVA HABER

 Kategori  YASAM

2078 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 
 
 

 

Mynet Yalova Haberleri

 

 Köşe Yazıları

 
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Universitede Turk Dunyasi Gunu Universitede Turk Dunyasi Gunu
Yalova Universitesi Merkez Kampusunde Turk Dunyasi Genclik Kulubunun duzenledigi festivalde, ulkemizin yanisira Azerbeycan, Kazakistan, Kirgizistan, Ozbekistan kulturel yemekleri ve kiyafetleri ilgi gordu....

CHP li baskanlar bulustu
Il Genel Meclisinde Secimler Yapildi Il Genel Meclisinde Secimler Yapildi
Yalova Il Genel Meclisi, yerel secimin ardindan ilk oturumunu gerceklestirdi. Meclis uyeleri arasinda yapilan oylama sonucunda Hasan Soyguzel 12 oyla yeniden meclis baskani olarak secildi....

TOKI Kazimiye de Ulasim Sikintis
Baskan Mehmet GUREL e ziyaretler suruyor
Senkoy Koylu Pazari Yenileniyor
Universitede Turk Dunyasi Gunu
CHP li baskanlar bulustu
 
 Takvim
8  Mayıs 2024  
Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Paz
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


 

 

 

 

 

 
 Son Haberler
 
 Popüler Haberler
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.2073 32.2653
  Euro 20.8086 20.9464
 
 Hava Durumu



 
   Reklam

 

 


 
 

   © Copyright - 2006- YALOVA HABER - Tüm Hakları Saklıdır. 

Bu site

 Çilem.Net altyapısını kullanmaktadır.

0,75 saniye.