Ak-Kim, 40. yılında yatırımda hız kesmeyecek





Yalova’da 1977 yılında sadece 4 çalışan ve yılda 1.000 ton üretim kapasitesiyle kurulan, bugün ise 6 kıtada 70 ülkeye ihracat gerçekleştiren, kimya sektörünün önemli aktörlerinden Ak-Kim, büyüme hedefleri doğrultusunda yatırımlarını sürdürecek. Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri, 2023 yılında 750 milyon dolar ciro hedeflediklerini belirterek, “Türkiye kimya sanayisinde Ar-Ge, üretim ve istihdam konularında öncü bir şirket olarak, katma değeri yüksek ürünler geliştirmek için çalışıyoruz. Yalova’yı odağımıza alan yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.

Dünyada 4 trilyon dolarlık bir pazar olan kimya sektörünün Türkiye’deki en büyük oyuncularından, Akkök Holding bünyesindeki Ak-Kim, Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’e gelindiğinde özel kimyasallar alanında sektörün bir numaralı oyuncusu olmak hedefiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Yalova’da 1977 yılında sadece 4 çalışan ve yılda 1.000 ton üretim kapasitesiyle kurulan, bugün ise 1.000’ü aşkın ürün, 800 bin ton kapasite ve 850 kişilik istihdamla yoluna devam eden Ak-Kim’in Genel Müdürü Onur Kipri, Yalova basınıyla sohbet toplantısında bir araya geldi.

Yapmayı planladığımız 300 milyon dolarlık yatırımın önemli bir kısmını yine Yalova’da gerçekleştireceğiz

Ak-Kim’in bu yıl 40. yılını kutladığını hatırlatan Kipri, 40 yıldır aynı heyecan ve motivasyonla işlerine odaklandıklarını belirtti. Ak-Kim’in 40 yılda elde ettiği başarıların arkasında Yalova’nın ayrı bir yeri olduğunu vurgulayan Onur Kipri, “Yalova’daki fabrikamızda 600,000 ton kapasiteyle üretim yapıyoruz. Burada ürettiklerimizin yaklaşık % 30’unu 70 ülkeye ihraç ediyoruz. Yalova’daki fabrikamızda çalışan 435 kişiyle büyük bir aileyiz. Önümüzdeki dönemde yapmayı planladığımız 300 milyon dolarlık yatırımın önemli bir kısmını yine Yalova’da gerçekleştireceğiz” dedi.

Bütçenin yüzde 4’ü Ar-Ge’ye

Kimyanın her sektörün yapı taşı olduğunun altını çizen Genel Müdür Kipri, şöyle devam etti:

“Bir ülkenin kimya sektörü ne kadar güçlenirse, sanayi ve teknolojik alanda gelişimi o derece güçlü olur. 2012 yılında 5 milyon TL’lik yatırımla, 2.300 m2’lik bir alanda Ar-Ge merkezimizin kurulumunu gerçekleştirdik. Ar-Ge çalışmalarımızda dünyada az sayıda kuruluşun yapabildiği,  yüksek katma değerli ve ileri teknoloji gerektiren ürünlere odaklanıyoruz. Her yıl bütçemizin yüzde 4’ünü Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarına ayırıyoruz. Merkezimizde, alanında uzman yaklaşık 60 çalışan bulunuyor. Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde 2023 yılında 750 milyon dolar ciro hedefimize her geçen gün bir adım daha yaklaşıyoruz.”

İleri arıtma için de, çelik yelek için de ürün var 

Suyun geri kazanılması konusunda dünyada ultrafiltrasyon modülü üretebilen 6-7 civarında global şirket bulunurken, Türkiye ve çevre ülkelerdeki ilk ve tek üretici konumundayız. Biz üretmeden önce tamamı ithal gelen bu üründe %60 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz. Koç Üniversitesi’yle birlikte yeni kurduğumuz araştırma merkezi, bor tabanlı ürünler üzerinde çalışıyor. Bu projede bir partnerimiz de Nurol Savunma Sanayi. Birlikte geliştireceğimiz ürünler zırhlarda ve çelik yeleklerde kullanılacak.”

Anahtar teslim kimya şirketi kuruyoruz

Ak-Kim’in sadece ürün değil dünyaya know-how ihraç ettiğini de belirten Kipri, “Ak-Kim şu an yurtdışında anahtar teslim kimya şirketleri kurarak, 40 yılda biriktirdiği bilgi ve tecrübesini yurtdışındaki şirketlere aktarıyor. Sadece yurt dışında değil, yurt içinde de anahtar teslim tesis projeleri yapmak istiyoruz” dedi. 



Tarih: 30.12.2017

YALOVA HABER
http://www.yalovahaber.net/