Sahil Düzenleme Projesi kapsamında ağaçlar söküldü


 
 
 
Çiftlikköy Belediyesi’nin Sahil Düzenleme Projesi, projenin ilk etabı olan kumsaldaki ağaçların sökümüyle başladı. Garden AŞ tarafından ücretsiz olarak yapılan ağaç sökümleriyle 70 adet palmiye ve 77 adet çınar ağacı bulundukları yerden sökülerek muhafaza edilecek. Palmiye ağaçları proje tamamlandıktan sonra yeniden sahile dikilecek, çınar ağaçları ise Antalya EXPO’ya hediye edilecek. Ağaç sökümlerinin başlangıcı, Çiftlikköy sahilindeki Kordon Kafe’de Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Ak Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, Yalova ve Çiftlikköy protokolünün de katılımıyla yapılan kahvaltılı toplantının ardından Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar tarafından yapıldı.
 
SİLPAGAR, “AĞAÇLARIMIZ PROJE BİTENE KADAR KORUMA ALTINDA OLACAK”
Proje ve ağaç sökümleri hakkında bilgi veren Başkan Silpagar, “Bizim Mobil dediğimiz yoldan Yasama Sitesi’ne kadar bir tadilata gireceğiz. Ağaçlarımız zarar görmesin diye. Bu ağaçlarımız 70 tane palmiye, 77 tane çınar ağacı. Bu palmiye ağaçları makinasıyla söküldükten sonra Garden AŞ tarafından bizim sahil projemiz bitene kadar orada koruma altında olacak. Projemiz bittikten sonra bu ağaçlarımızı daha düzenli, daha mesafeli şekilde yerlerine dikeceğiz. Çınar ağaçlarımızda ise şöyle bir sıkıntı oluştu, ne yazık ki kumsallarımız toprakla karışmış. Çınar ağaçları yaprak dökünce orada domates biber ekilebilecek kadar verimli bir toprak oluşmuş fakat çocuklarımız için sağlıksız bir kumsal oluşmuş. Bu çınar ağaçlarımızı söküyoruz, sahilde yapraklı ağaç olmaz. Onları da Antalya’da EXPO hediye ediyoruz” dedi.
 
SAHİLE ENGELLİLER İÇİN ÜÇLÜ KOMPLEKS
Sahil Düzenleme Projesi’ni de anlatan Başkan Silpagar şunları söyledi; “Sahilin başlangıcı Mobil, bitim yeri Yasama Sitesi. Burada yapacaklarımız ahşap büfeler, arkeolojik sit alanı var aynen korunuyor öyle kalacak. Çıkma alanlarımız var. Kumsalımızda ahşap kafeler olacak. Orada vatandaşlarımız çay, kahve içebilecek, kahvaltılarını yapabilecek. Sabah yürüyüş yapanlar için bir imkan olacak. Sahilimizde portatif iskelelerde beraber 3 tane de ahşap iskele tasarladık. Ahşap iskeler T şeklinde olacak. Burada en çok kullandığımız ve önemsediğimiz yer, iki tane kafe var onlar yıkılıyor. Bununla ilgili gerekeni yapacağız. Oraya engelli vatandaşlarımız için bir kompleks gelecek. Engelsiz park, engelsiz kafe, engelsiz sahil olarak üçlü bir kompleks olacak. Kumun üzerine akülü araçlarıyla girebilecekleri yol olacak. Önümüzdeki Perşembe günü de Yeni Yaşam Engelliler Derneği’nin bir şubesini de Çiftlikköy’de açacağız. Sahili de üç seritli yol yapıyoruz, yürüyüş yolu, engelli vatandaşlarımız için engelsiz yol ve bisiklet yolu. Yürüyüş yolu tartan pist olacak, çünkü beton yol yürüyüş yapan vatandaşlarımız için sağlıklı değil. Ağaçlandırmayı yapmadan önce onar metre arayla yüzde 80 tasarruflu led ışıklandırmalarla sahilimiz aydınlatılacak. İstanbul’dan bakıldığında orası Çiftlikköy denilecek. Ondan sonra bütün ağaçlarımızı düzenli aralıklarla buraya dikeceğiz. Şimdiki gibi gelişigüzel olmayacak, sistematik bir şekilde dikeceğiz.”
 
COŞKUN, “ÇİFTLİKKÖY BELEDİYEMİZİ TEBRİK EDİYORUM”
Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun da, konuşmasında ağaçların istenildiği takdirde sökülebildiğine vurgu yaparak, “Şimdi de başka bir yere nakli yapılacak ve muhafaza edilecek, orada büyütülecek ve tekrar dikilecek. Burada önemli olan tabi bir zamanlar Türkiye’nin gündemine oturan ağaç kesme olayının veya zaman zaman farklı yerlerde yapılan bu olayın ne kadar yanlış yapıldığını, yetersiz ve ehliyetsiz kişiler tarafından zarar verildiğini de görmekteyiz. Demek ki ağacı istediğimiz zaman istediğimiz yere sökmek suretiyle nakledebiliyoruz ve yaşatabiliyoruz. Bugün de Çiftlikköy Belediyemizin bu güzel örnek hareketini ben tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Çiftlikköy Sahil Projesi çok önemli bir proje. Biz sahillerimizi yeteri kadar kullanamıyoruz, sahillerimize sahip çıkmıyoruz. Otla kum birbirine karışmış, bu da bu sahil kullanılamaz ve bakımsız demektir. Dolayısıyla sayın Belediye Başkanımız önümüzdeki sezon çok daha temiz bir Çiftlikköy sahili halkımıza sunacaktır. Denize girişiyle ve buradan sahildeki yürüyüş yollarıyla insanlarımız sahilden azami derecede istifade edecektir. Bu çalışmalarından dolayı Çiftlikköy Belediye Başkanımız Ali Murat Silpagar’a teşekkür ediyorum” dedi.


Tarih: 23.01.2015

YALOVA HABER
http://www.yalovahaber.net/