AKKÖK geleceğe yatırım yapıyor


 
 
Akkök Şirketler Grubu, 2012 yılını dolar bazında %7 büyüme ve 409 milyon dolar net karla kapattı.
 
Yüzde100 yerli yatırımla dünyanın en stratejik ürünlerinden olan karbon elyafı bünyesinde üretmeye başlayan Akkök, bu ürünle Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamayı hedefliyor.

Akkök Şirketler Grubu’nun 2012 yılı değerlendirme toplantısı, Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, İcra Kurulu Üyeleri Ahmet Ümit Danışman, Raif A. Dinçkök ile İcra Kurulu Üyesi ve Akkök CFO’su Özlem Ataünal’ın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.

2012 yılı kombine mali tabloların değerlendirildiği toplantıda, grubun satışlarının bir önceki yıla kıyasla %7 artarak 3,1 milyar dolar olarak gerçekleştiği açıklandı. Küresel krize rağmen büyümeye devam eden Akkök Şirketler Grubu, 409 milyon dolar net kar elde etti. 2012 yılında konsolide özkaynak büyüklüğü %16 artan ve 1,8 milyar TL’ye ulaşan Akkök’ün halka açık 5 şirketinin toplam piyasa değeri ise 2 milyar doları geçti.

 
Türkiye’yi 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisine taşıyacağına inandıkları sektörlere odaklanarak yatırımlarını sürdürdüklerini belirten Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, “2012 yılı özellikle odaklandığımız enerji, kimya ve gayrimenkul sektörlerinde yatırımlara ağırlık verdiğimiz bir yıl oldu. Bu sektörler büyümemizin de itici gücü oldu. 2012 ciromuzun %55’i enerjiden, %36’sı kimyadan ve %16’sı da gayrimenkul sektöründen geldi. Küresel krize rağmen büyümemizi ve karlılığımızı sürdürdük. Büyümenin devamlılığını sağlayabilmek amacıyla 2013 yılı için 565 milyon dolar yatırım hedefimiz bulunuyor. Bu yıl 3,1 milyar dolar olarak gerçekleşen ciromuzu ise 2017’de 5 milyar dolar seviyesine taşımak istiyoruz ” dedi.
 
TÜRKİYE’Yİ 2023’E KİMYA SEKTÖRÜ TAŞIYACAK

Kimya sektörünün bir ülkenin gelişmişlik göstergesi olduğuna inandıklarını belirten Dördüncü,      “Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarımızın meyvelerini toplamaya başladık. %14 pazar payı ile dünyanın en büyük akrilik elyaf üreticisi olan Aksa Akrilik’in Ar-Ge Merkezi büyük bir başarıya imza atarak, tüm dünyada stratejik öneme sahip olan karbon elyafı üretmeyi başardı. Türk mühendislerinin başarısı sonucunda kendi teknolojik altyapımızı geliştirerek, 2009 yılında karbon elyaf pazarına girdik. Enerji, otomotiv, havacılık ve uzay sanayii başta olmak üzere birçok stratejik sektör için hayati bir ürün olarak karbon elyafı bugün dünyada sadece 7-8 ülke üretebiliyor. 2012 yılında Aksa Akrilik ile The Dow Chemical Company’nin iştiraki Dow Europe Holdings B.V. ile yüzde 50’lik eşit hisseye dayalı ortak girişim olarak DowAksa kuruldu. DowAksa bugün, karbon elyaf ve karbon elyaf ara malları üretiminde liderliğe oynayan en güçlü adaylardan biridir” dedi.

Karbon elyaf, rüzgâr türbinlerinin enerji üretiminin artırılması, otomobillerdeki yakıt tüketiminin azaltılması, altyapı ve yapıların güçlendirilerek ömürlerinin uzatılması gibi dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli sorunlara yönelik inovatif çözümler sunacak. Şu anda dünyada 10 milyar dolar büyüklüğünde olduğu tahmin edilen karbon elyaf kompozit endüstrisinin, 2022 yılına kadar 40 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

 

Karbon elyaf sektörünün gelişmesi ile sadece Akkök Şirketler Grubu’nun değil, Türkiye’nin büyüyeceğine inandıklarını söyleyen Dördüncü “Ülkemizi dünya devleriyle yarışır hale getiren, enerji, havacılık, uzay ve otomotiv sanayii gibi ekonominin can damarı olan sektörlere sağlayacağı destekle ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacağına inandığımız bu ürünle ve kimya sektörüne yaptığımız yatırımlarla önümüzdeki dönemde Türkiye’de cari açığın azalmasında en büyük etkenlerden biri olacaktır. 2023’te karbon elyafta dünyanın en önemli şirketleri arasında olma hedefimizle, bu alana 5 yılda 1 milyar dolar yatırım yapacağız” dedi.

Ak-Kim’in de rekabet gücünü Ar-Ge çalışmalarından aldığını belirten Dördüncü “Ak-Kim sadece 2012 yılında 4 milyon TL Ar-Ge yatırımı yaparak performans kimyasallarında 50 ürün geliştirdi. Avrupa pazarında tonaj bazında %30 büyüme gerçekleştiren Ak-Kim’de, 2017 yılında net satışlarımızı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Sektörde hem yeni ürünler geliştirerek, hem de uluslararası ortaklıklarla büyüyeceğiz” dedi.

 
ENERJİ SEKTÖRÜNÜN HER ALANINDA BÜYÜYORUZ

Akkök Şirketler Grubu 2012 yılında yaptığı yatırımlarla enerji sektöründe de büyümeye devam ediyor.  Ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üreten Akenerji ile Akkök, üretimin yanı sıra Kocaeli, Adapazarı, Bolu ve Düzce’yi içine alan SEDAŞ çatısı altında da elektrik dağıtımına devam ediyor. SEDAŞ’a 2015’e kadar 320 milyon TL yatırım yapılması planlanıyor.

2012 yılında 3 yeni hidroelektrik santrali devreye alarak toplam kapasitesi 745 MW’a ulaşan Akenerji’nin, 2014 yılında bu kapasitesini iki katına çıkartacağını belirten Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü ,“900 MW gücünde inşa edilen Egemer Doğalgaz Santrali’nin 2014 yılında devreye alınmasıyla sadece Egemer, Türkiye’deki elektrik ihtiyacının % 2,6’sını tek başına karşılayacak” dedi.

Dördüncü, tüm yenilenebilir santralleri için karbon sertifikasyon ve satışını yürüten Akenerji’nin ayrıca sürdürülebilirlik kapsamında CDP’ye (Carbon Disclosure Project) tüm sera gazı salımlarını ve iklim değişikliği ile ilgili politikalarını açıklayan iki enerji şirketinden biri olduğunun da altını çizdi.

Akenerji’nin yenilenebilir portföyü ile yaklaşık 1 milyon tona eşdeğer CO2 emisyonunu engelleyerek, doğaya yaklaşık 42,2 milyon ağacın sağladığı temiz havaya eşdeğer bir katkıda bulunduklarını belirtti.

Gayrimenkul alanındaki yatırımlarımız yaşam alanlarının kalitesine değer katıyor

Akkök Şirketler Grubu olarak gayrimenkul alanındaki yenilikçi ve öncü projelerini geleceğin karlı birer yatırım aracı haline getirmeyi de amaçladıklarını belirten Dördüncü, “2012’de şirketlerimizden Ak-Al Gayrimenkul Geliştirme ve Tekstil Sanayii A.Ş, Akiş GYO A.Ş’ye devredilerek iki şirket birleşti.   2013’ün ilk çeyreğinde Akiş GYO kurumsal yapısını daha da güçlendirerek BİST Serbest İşlem Platformu’ndaki yerini aldı. Yılın üçüncü çeyreğinde açılacak Akasya AVYM ve edutainment konseptli çocuk cumhuriyeti Kidzania’nın ardından Akiş GYO yeni projeleri ile sektördeki iddiasını sürdürmeye devam edecek” dedi.

 
AKKÖK SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞIYOR
 

Geleceğe yatırım yapan bir grup olarak sürdürülebilirliği her zaman ön planda tuttuklarını belirten Dördüncü, bu alandaki çalışmalarıyla enerji ve kimya sektöründe öncü olduklarının altını çizdi. Dördüncü, “Akenerji ulusal karbon sicili uygulamasına kayıt olan ilk kurum. Aynı zamanda Türkiye’den Karbon Saydamlık Projesi’ne dahil olan iki enerji şirketinden biri. Aksa ise özel sektörün sürdürülebilir kalkınma yolundaki evrensel ilkelerinin yaygınlaşmasına öncülük eden BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan ilk Türk şirketlerinden biridir. Aksa, GRI’dan “C Seviye” onay alarak Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamındaki örnek uygulamaları kapsayan 2011 yıllığına giren ilk ve tek Türk kimya şirketi olmuştur” dedi.

Küresel ekonominin atık su yönetimi konusunda artık daha proaktif tavır sergileyen kurumları desteklemeye başladığına da değinen Dördüncü, “Suyun, sürdürülebilir ekonomik kalkınma için önemli bir itici güç olacağına inanıyoruz. İnovatif çözümlerini doğaya ve topluma olan sorumluluk bilinciyle birleştiren Ak-Kim, su arıtımı ve geri kazanımında yenilikçi ürünler geliştirmeyi başarmıştır. Tesislerden atık olarak çıkan hidroklorik asit çözeltisini geri alarak sularının arıtılmasında kullanılan bir ürün olan demir (III) klorür üretimini gerçekleştiren Ak-Kim, 2012 yılında yaklaşık 5.000 ton hidroklorik asit çözeltisinin tesise kabulünü yapılarak geri kazanımını sağlamıştır” dedi.

TOPLUMSAL KATKI PROJELERİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Faaliyet gösterdiği bölgelerde sosyal ve kültürel hayatın gelişmesi için çeşitli çalışmalar yürüten Akkök, 2009 yılından bu yana Yalova’da TEGV işbirliğiyle Akkök Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimi’ni çocuklarla buluşturuyor. Bugüne kadar 10 bin çocuğun gelişimine katkıda bulunan projenin Yalova’daki tüm çocuklara ulaşması hedefleniyor.

2012 yılında Yalova’nın ilk Çocuk Şenliği’ne de imza atan Akkök, Kasım 2012’den bu yana Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi’nde mücadele eden YOSK’a (Yalova Ortopedikler Spor Kulübü) da destek oluyor. Yalovalıların sosyal ve kültürel etkinliklerini yapılabileceği mekânların yeterli olmadığını gözlemleyen Akkök, 2011 yılında Raif Dinçkök Kültür Merkezi’ni şehre kazandırmıştı.

Çocuklarımıza ve gençlerimize fayda sağlamak amacıyla bugüne kadar farklı illerde 6 okul projesine imza atan Akkök Şirketler Grubu, önümüzdeki ilköğretim yılında Van’a da bir okul kazandıracak. Ayrıca, Yalova Üniversitesi’ne de destek olan Akkök, üniversitenin rektörlük binasının yapımını üstlendi.



Tarih: 9.05.2013

YALOVA HABER
http://www.yalovahaber.net/