MARKA da hedef daha fazla ihracat


 
 
 
Daha fazla KOBİ'yi ihracata yönlendirmeye çalışıyoruz
 
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan AYAN: “Daha fazla KOBİ'yi ihracata yönlendirmeye çalışıyoruz. Doğu Marmara’da  üretim yapan ve istihdam sağlayan  işletmelerin büyük bir kısmının KOBİ ağırlıklı ve  ülkemizde 50 bin ihracatçı firmanın % 98'inin de KOBİ'lerden oluştuğunu belirtti. “

Ülkemizde 2001 yılında 25 bin şirketin ihracat yaparken bu rakamın 2010'da 48.500'e yükseldiğini anlatan Genel Sekreter Erkan AYAN "Ülkemizin hedefi bu rakamı 70 bine çıkarmak. Bunun için de girişimciliği destekliyoruz. Biliyor ve inanıyoruz ki, dışa açılan KOBİ sayısı arttıkça Türkiye'nin ekonomisinin rekabet gücü artacak. İhracatı artacak. İstihdam olanakları artacak. Bundan sonra KOBİ’lerin gündeminde daha fazla marka, moda, innovasyon(yenilikçilik) , eğitim, girişimcilik ve AR&GE olmalı. Bu alanlara yatırım yapmaya hız vermeliler. Bu konuda 2010 ve 2011 yıllarında bir çok karşılıksız mali ve teknik destek programı uyguladık. İhracatçı KOBİ’lerin sayısının artmasına gayret gösteriyoruz. Ücretsiz dış ticaret eğitimleri ve pazara tanıtım seminerleriyle bir çok KOBİ’yi ihracat başlattık.Doğu Marmara’yı oluşturan Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerindeki nitelikli ihracatçı KOBİ potansiyeli ülkenin ihracatın artmasına önemli rol üstleniyor. Daha fazla KOBİ’yi ihracatçı yapmalıyız” dedi.

İhracat için konulan  2023 vizyonu koyduklarını ve Mayıs 2009'dan beri Türkiye'nin 2023 İhracat Stratejisinin uygulamaya aktarılması ve bunun ölçülebilir bir performans programını inşa etmek için çalışıldığını belirten Genel Sekreter AYAN şöyle konuştu:

"Bu proje ile hedef, Türkiye'nin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alabilmesini desteklemek üzere teknolojik dönüşümü tamamlamış, üretim teknolojilerine hakim, belirlenmiş alanlarda liderlik pozisyonuna gelerek, 2023 yılında ihracat gelirini 500 milyar dolara çıkarmaktır.

2010-2013 Doğu Marmara Bölge Planımız çerçevesinde ; Ar-Ge ve yenlikçilik, katma değer artışı sağlamak için kullanacağımız en önemli araç olacak. Bu konuda önemli adımlar atmamız gerektiğini düşünüyoruz.Bu konuda mali destek programı açtık ve başvurulardan çok memnunuz. Doğu Marmara çok önemli bir dönüşümün eşiğinde yer alıyor. Türkiye artık teknolojiyi sadece kullanan bir yapı kurgulayarak bir yere varamaz. Bizim muhakkak surette teknolojiyi üreten ve yönlendiren bir yapıya doğru hızla gitmemiz gerekiyor.

İhracat/ithalat dengemizi hızla düzeltmemiz gerekiyor. Bunu nasıl yapacağız? İhracatımıza daha fazla önem vererek yapacağız. Daha fazla KOBİ'yi ihracata yönlendireceğiz. İhracatta katma değerli ürün oranımızı arttıracağız. Yükte ağır, pahada hafif ürünlerin ihracatını azaltacağız. Yükte hafif, pahada ağır ürünler ihraç edeceğiz. Bunun yolu da teknolojiyi üretmekten geçiyor. AR&GE'den geçiyor. İnnovasyondan, yenilikçilikten geçiyor. Doğu Marmara KOBİ’lerimize güveniyoruz. Bu konuda karşılıksız devlet destekleri hakkında bizden bilgi alabilirler.

TÜBİTAK'ın da 2003-2023 Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikalarında belirlediği stratejik teknoloji alanları var. Bu sektörler bilgi ve iletişim teknolojileri, biyoteknoloji ve gen teknolojileri, nanoteknoloji, mekatronik, üretim süreç ve teknolojileri ile malzeme teknolojileri sektörleri. Bu alanlara yatırım yapacak KOBİleri desteklememiz gerekiyor. Bu alanlarda nitelikli ve ihracatçı KOBİlere ihtiyacımız var. Sermaye ve know-how verimliliği KOBİlerimiz için hayati önem taşıyor. Bu amaçla doğru sektörlerde yer almak önemli. Teknoloji yoğun sektörlere yönelerek bunu başarabiliriz.

Ülkemizin de dahil olduğu AB 7.çerçeve programı kapsamında 7 milyar Avro’luk çeşitli bileşenlerde AR-GE ve yenilikçilik destekleri KOBİ’leri de içeriyor. Buraya proje yazmak isterseniz KOSGEB AB Projesi yazma desteğini veriliyor. Çok çeşitli bir çok program ve destek var. Bu konuda Kalkınma Ajansından bilgi alabilirsiniz.

Peki KOBİ'lerimiz ihracata yönelmek için ne yapmalılar? İhracatta başarı kazanabilmek için nelere dikkat etmemeliler? İlk olarak şunu ifade etmek lazım, üretim kalitesi çok önemli. Bununla birlikte kaliteli üretimi makul fiyata satabilmek ihracatın en önemli şartı. Ardından hangi pazarların ihracat için uygun olduğunu araştırmak gerekiyor. İçinde bulunduğu sektöre göre müşteri ve pazar araştırmasının iyi yapılması gerekiyor. Bu doğrultuda ihracata yönelmek, kalıcı ve sürekli ihracat için kritiktir. Yeni ihracat yapmak isteyen KOBİlere dış ülkelere düzenlenen ticaret heyetleri de çok yakından takip etmelerini öneriyoruz. Sonuç olarak ihracat, dünyaya açılma anlamına geliyor. Rekabetin son derece keskin olduğu bu dünyada var olmak için, üretimden pazarlamaya, finansmandan satışa kadar tüm süreçleri doğru bir şekilde yönetmek gerekiyor. "



Tarih: 9.08.2011

YALOVA HABER
http://www.yalovahaber.net/